Schrijfster Suzanna Jansen schreef negen jaar geleden de bestseller. Ze beschrijft daarin de geschiedenis van haar familie; van de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen waaraan haar voorouders werden blootgesteld tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Jansen vertelt daarover tijdens een netwerkcafé van Pact Sam Sam op donderdag 7 juni in de Johanneskerk aan de Westsingel 30 in Amersfoort.

“Tweehonderd jaar geleden was Nederland nog een ontwikkelingsland en was er erg veel armoede. Een generaal bedacht een oplossing in Drenthe. Een heropvoedingsgesticht waar arme sloebers konden leren fatsoenlijk te worden. Dat zorgde vooral voor een stigma, voor de meeste bewoners van de instelling leverde het niets op.” Aldus Jansen. Jansen vertelt over het stempel dat haar familie kreeg opgedrukt toen ze in Veenhuizen terechtkwamen. Uitschot, waren ze. Van die reputatie kwamen ze nooit meer af. “Ik zal tijdens het netwerkcafé vertellen wat het met je doet als er beleid op je losgelaten wordt.”

Na de lezing door Suzanna Jansen is er ruimte voor vragen en discussie. “Hoe kun je je ontworstelen aan je familiegeschiedenis, en hoe komt het dat er sprake is van sociale overerving? En is er wel zoveel veranderd in die tweehonderd jaar? Suzanna Jansen schuwt de discussie niet en nodigt de zaal uit te reageren.

Van het boek is ook een theaterspektakel gemaakt dat deze zomer te zien zal zijn in het Koninklijk Theater Carré. Tijdens het netwerkcafé worden twee kaartjes voor de première verloot, evenals tien gesigneerde boeken van “Het Pauperparadijs”.Na afloop van de lezing is er tijd voor een drankje en hapje om samen na te praten.

De toegang tot dit netwerkcafé is gratis, het netwerkcafé begint om 16.00 uur en inschrijven kan via secretariaat@pactsamsam.nl.

 

Foto Suzanna Jansen is gemaakt door fotograaf Tessa Posthuma de Boer