Mijn grootouders waren al arm

Datum:
Schrijfster Suzanna Jansen


“Mijn grootouders waren al arm

Lezing door schrijfster “Pauperparadijs”

 

Schrijfster Suzanna Jansen schreef negen jaar geleden de bestseller “Het Pauperparadijs”. Ze beschrijft daarin de geschiedenis van haar familie; van de heropvoedingsexperimenten in het Drentse Veenhuizen waaraan haar voorouders werden blootgesteld tot het wonen-onder-toezicht in de twintigste eeuw. Jansen vertelt daarover tijdens een lezing op donderdag 7 juni voor Pact Sam Sam in de Johanneskerk aan de Westsingel 30 in Amersfoort.

“Tweehonderd jaar geleden was Nederland nog een ontwikkelingsland en was er erg veel armoede. Een generaal bedacht een oplossing in Drenthe. Een heropvoedingsgesticht waar arme sloebers konden leren fatsoenlijk te worden. Dat zorgde vooral voor een stigma, voor de meeste bewoners van de instelling leverde het niets op.” Aldus Jansen.

Jansen vertelt over het stempel dat haar familie kreeg opgedrukt toen ze in Veenhuizen terechtkwamen. Uitschot, waren ze. Van die reputatie kwamen ze nooit meer af. “Ik zal tijdens het netwerkcafé vertellen wat het met je doet als er beleid op je losgelaten wordt.”

Wie als een dubbeltje geboren is zal nooit een kwartje worden

Ondanks een goede opleiding en het feit dat er geen geldnood was zat er bij de schrijfster altijd het gevoel in dat ze nooit een kwartje zou worden.  “Ik ben zelf nooit arm geweest maar heb wel een moeder die niet genoeg te eten had. Bij mij is het dus goed gekomen, maar toch heeft de armoede bij mijn voorouders doorgewerkt op mijn eigen leven”.

Ze geeft een voorbeeld: “Toen ik bij de krant werkte en er kwam een leuke klus lans dacht ik altijd; ik hoop dat de baas aan mij denkt. Heel gek, ik had lange tijd de eigenschap mij verdekt op te stellen en het kostte me tijd voordat ik tot het bewustzijn kwam dat ik evenveel waard was als ieder ander.”

Na de lezing door Suzanna Jansen is er ruimte voor vragen en discussie. “Hoe kun je je ontworstelen aan je familiegeschiedenis, en hoe komt het dat er sprake is van sociale overerving? En is er wel zoveel veranderd in die tweehonderd jaar? Suzanna Jansen schuwt de discussie niet en nodigt de zaal uit te reageren.

Theaterspektakel en boekenverloting

Van het boek is ook een theaterspektakel gemaakt dat deze zomer te zien zal zijn in het Koninklijk Theater Carré. Tijdens het netwerkcafé worden twee kaartjes voor de première verloot, evenals tien gesigneerde boeken van “Het Pauperparadijs”. Na afloop van de lezing is er tijd voor een drankje en hapje om samen na te praten.

De toegang tot dit netwerkcafé is gratis, het netwerkcafé begint om 16.00 uur en inschrijven kan via secretariaat@pactsamsam.nl.

 

Foto Suzanna Jansen is gemaakt door fotograaf Tessa Posthuma de Boer

Aanmelden: